پیشگیری از سرطان ؛ زندگی روانی ، معنوی و اجتماعی سالم
مسائل جسمی ، روانی ، اجتماعی و معنوی بر سلامت و بیماری موثرند . به دلیل چند بعدی بودن عوامل ابتلا به سرطان ، پیشگیری از آن نیز ، شامل ابعاد متعددی است . در زیر به چند نکته عمده که می تواند در پیشگیری از سرطان موثر واقع شود اشاره می شود .
استرس و تنش را مدیریت کنید
برای مدیریت استرس و تنش :
- ۱- محیط زندگی خود را تغییر دهید
- ۲- از تاثیر رفتارهای خود بر سلامت تان آگاه شوید و رفتارهای سالم را یاد بگیرید
- ۳- مهارت های جدیدی کسب نمایید
- ۴- باورهای تان را بشناسید و در صورت لزوم تغییر دهید
افسردگی را درمان کنید
افسردگی احسـاس غم و اندوهی اسـت که برای مدت طولانی عملکرد کلی فرد را محدود میکند . اگر احساس غم و اندوه سبب می شـود کـه شـما از موقعیت هایی که قبلا برای تان لذت بخش بـود لذت نبرید ، آنگاه احتمالاً افسـرده هستید . زندگی طولانی مدت همراه با افسردگی می تواند یکی از علل ابتلا به سرطان باشـد . اگر افسردگی شما بسیار شدید و محدود کننده است ، حتماً برای درمان آن به روانپزشک مراجعه کنید .
خود و دیگران را ببخشید
رنجش عمیق که از عمل کسی برایمان ایجاد شده یا واقعه ای که جدا ما را رنجانده است ، مانند زخم قسمتی از بدن ما را که از نظر ژنتیک بیشتر مستعد بیماری است با مشکلاتی روبرو میکند . اغلب افرادی که به سرطان مبتلا می شوند ، خاطره رنجش های عمیق و جان کاه را به یاد می آورند که زخمی در جان شان ایجاد نموده است . برای سلامت خودتان ببخشید تا رها شوید .
از سلامت روابط خود مطمئن شوید
برای سلامت روان ، باید روابط سالمی داشته باشیم . تحمل یک رابطه رنجاننده و آسیب رسان نه تنها نشـانـه قدرت ما نیست ، بلکه از ضعف مـا در احترام به خـود و فرآیند زندگی مان سرچشمه می گیرد . بعضی از شرایط را نمی توان تغییر داد ولی می توان پذیرفت و برای تغییر بقیه شرایط باید راهکارها را آموخت و به کار گرفت . برای دوستی ها و روابط فامیلی خود ارزش قایل باشید و روابط خوشایند را حفظ کرده و گسترش دهید .
خودتان را دوست داشته باشید
عدم خویشتن دوستی و صرف تمام زندگی برای جلب رضایت و نظر دیگران منشأ بسیاری از مشکلات و بیماری ها است . برای حل این مشکل باید از قضاوت کردن خود با معیارهای دیگران دست برداریم و خویشتن حقیقی را که شامل تمام نقاط دوست داشتنی و دوست نداشتنی است بشناسیم . شناخت سایه ها یا نقاط تاریک وجودمان به ما فرصت تجربه خویشتن حقیقی را می دهد.
ذهن خود را مدیریت کنید
هر یک از ما روزانه تا شصت هزار فکر مختلف را از ذهن خود می گذرانیم . اغلب این افکار تحت کنترل ما نیستند اما با تغییر دادن احساس و عملکرد جسمی و رفتاری ما ، زندگی مان را می سازند . برای سلامت بیشتر لازم است :
- از زنجیره تفکرات مان آگاه باشیم .
- افکار تکرار شونده ناخوشایند را با یک هشدار متوقف کنیم .
- شواهدی بر علیه افکار منفی پیدا کنیم .
- بررسی کنیم که کدام شناخت غیر منطقی در زیربنای این تفکر قرار دارد . اغلب افکار قطعی که حاوی کلمات باید ، نباید ، همه یا هیچ هستند ، خاصیت غیر واقعی بودن دارند .
از معنویت برای آرامش بیشتر کمک بگیرید
نهایـت سـلامت روان در تجربه کردن ناب هر لحظه زندگی اسـت . بـرای تجربه « اینجا و اکنون » باید از هرچه در گذشته واقع شـده ، هر چه در آینده ممکن اسـت روی دهد و تمام چیزها و افرادی که ما را از خویشتن واقعی مان دور می کنند ، رها شـویم . ببخشیم ، آسان بگیریم ، ایمان داشته باشیم و اعتماد کنیم .
توصیه هایی برای داشتن زندگی روانی معنوی سالم
در زندگی اهداف واقع گرایانه داشته باشید . از تنش و اضطراب پرهیز کنید . اضطراب سیستم دفاعی بدن را تضعیف می کند . به طور میانگین هفت سـاعت در شب بخوابید . نداشتن خواب کافی قدرت دفاعی بدن را پایین می آورد . دقایقی از روز را به خلوت کردن با خود و دعا کردن بپردازید تا به آرامش برسید . به خداوند و حکمت او اعتماد کنید و به رحمت او امیدوار باشید .
توصیه هایی برای داشتن زندگی اجتماعی سالم
با دیگران با مهربانی و احترام رفتار کنید . از رقابت های ناسالم تنش آفرین بپرهیزید . به عقاید دیگران احترام بگذارید و به آنها توهین نکنید . دیگران را دوست بدارید و قضاوت زودهنگام نداشته باشید . در زندگی با دیگران مشورت کنید اما در پایان خود تصمیم گیری کنید . نگذارید دیگران همه احساسات و هیجانات شما را هدایت کنند .