کدام تغذیه مناسب دوران شیمی درمانی است ؟ اگر شما و یا یکی از اطرافیانتان مبتلا به یکی از سرطان ها هستید ، حتما شیمی درمانی را نیز تجربه کرده اید . شیمی درمانی یکی از روش های موفق و قوی در از بین بردن تومور و سلول های سرطانی است ، اما این درمان عوارض زیادی نیز دارد . در زمان شیمی درمانی همان گونه که سلول های سرطانی از بین می روند برخی از سلول های سالم نیز ازبین می روند . بنابراین یکی از روش هایی که می توان اثرات شیمی درمانی را کاهش داد تغذیه مناسب است .
ما همراه باشید تا شما را با تغذیه های مناسب این دوران آشنا کنیم .
شیمی درمانی چه عوارضی بر روی تغذیه دارد ؟
قبل از اینکه از تغذیه مناسب این دوران را برای شما توضیح دهیم ، قبل از آن باید بدانید شیمی درمانی چه اثرات منفی بر روی تغذیه دارد . کاهش اشتها ، تغیر وزن ( یعنی افزایش یا کاهش ) ، یبوست ، چاقی ، تهوع و استفراغ ، تغییر حس چشایی و بویایی ، سوزش گلو و دهان ف عدم تحمل لاکتوز ، مشکلات لثه و دندان ، خستگی و افسردگی برخی از عوارض شیمی درمانی بر روی تغذیه هستند .اما چگونه می توان این عوارض را کاهش داد .
عوارض تغذیه ای شیمی درمانی را چگونه کاهش دهیم ؟
آسیب سلولهای داخلی دستگاه گوارش با کم اشتهایی و عدم جذب کامل غذای مصرفی توسط بدن همراه است که با پایین آمدن سطح انرژی، ضعف و بی حالی در فرد و در نتیجه کاهش وزن را برای وی در پی دارد.بدن در دوران شیمی درمانی نیاز به یک رژیم صحیح و کامل غذایی دارد تا ضمن بازسازی بافتها به بهبود سیستم ایمنی نیز کمک کند . دن باید در این دوران از رژیم غذایی سبک از قبیل مایعات بیشتر استفاده کند تا بتواند مواد غذایی را به سرعت جذب و انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند.
مصرف غذاهای آبکی نظیر سوپ و آش، میوههای حاوی آنتی اکسیدان از قبیل هندوانه، انار، گوجه فرنگی و سبزیجات پخته همراه با ماست و لبنیات کم چرب بهترین رژیم غذایی در دوره شیمی درمانی است .آنتی اکسیدان باعث دفع رادیکال آزاد شده و عدم بروز سرطان جدید در بدن خواهد شد.
به طور معمول کاهش اشتهای بیمار مبتلا به سرطان نسبت به خوردن غذا با گذشت ۲ تا ۳ روز از دوره شیمی درمانی برطرف میشود. بهتر است بیماران که مورد شیمی درمانی قرار می گیرند به جای استفاده از پنج وعده غذا در روز، هر دو ساعت یک وعده غذایی سبک و به میزان کم توصیه میشود.
یک رژیم غذایی که بتواند حاوی تمام مواد مورد نیاز بدن باشد برای یک بیمار سرطانی پس از گذراندن دوره شیمی درمانی ضروری است،بیماران باید از مصرف چربیهای اشباع شده در گوشت قرمز، غذاهای کبابی، غذاهای شور و ترش پرهیز کنند.
پرهیز از نمک را جدی بگیرید :
نمک موجود در غذا باعث بالا رفتن حجم آب در بدن و افزایش میزان خون و در نتیجه افزایش فشار خون میشود . مصرف غذاهای شور، اسیدی و قلیایی در این گروه از بیماران باید به صورت جدی پرهیز شود و بهترین PH غذایی برای بیماران سرطانی تحت درمان با شیمی درمانی بین ۶ تا ۷٫۵ است.
توصیه آخر رژیم غذایی سالم را در پیش گیرید :
افرادی که تغذیه خوبی دارند بهتر با عوارض جانبی درمان مقابله می کنند و حتی دوز بالای داروها را به خوبی تحمل می کنند. اگر تغذیه خوبی داشته باشید و کالری و پروتئین کافی در رژیم غذایی خود دریافت کنید به خوبی قادر به تحمل عوارض درمان خواهید بود.
غذاهای جدید را راحت بپذیرید و امتحان کنید زیرا ممکن است برخی مواد غذایی که قبلاً هرگز دوست نداشته اید، در طی درمان به نظرتان خوش طعم باشد.
در کنار تغذیه سالم تاثیرات مراقبت در منزل ، طب تسکینی و همین طور ارتباط و عضویت در کانون بیماران سرطانی و صعب العلاج را در دوران شیمی درمانی دستکم نگیرید .. مطمئن باشید این موارد تاثیرات درمانی را چندین برابر می کند .
مطالب مرتبط :
چگونه از یک بیمار سرطانی در خانه مراقبت کنیم ؟