طب تسکینی و کاهش هزینه ها
سرطان به عنوان مشکل عمده سلامت قرن تلقي ميشود و رشد روز افزون آن در دو دهه گذشته و اثرات مضر آن بر جنبه های بدني، رواني، اجتماعي و اقتصادی زندگي انساني بيش از هميشه باعث نگراني متخصصان است. در حدود ۱۶ درصد از مردم جهان به دلیل سرطان جان خود را از دست می دهند. در سال ۲۰۱۵، ۸/۸ میلیون انسان به دلیل سرطان مردند به عبارتی در هر ۶ مرگ در جهان یک نفر به خاطر سرطان مرده است.
میزان بروز استاندارد شده سرطان در ایران
میزان بروز استاندارد شده سرطان در ایران (جز مناطق با شیوع کم) زیر ۱۳۷ در صد هزار است. سرطان بار قابل توجه ای را بر اقتصاد جهانی وارد می کند. این تاثیر قابل توجه اقتصادی همچنان در حال افزایش می باشد. جوامع هزینه ای در حدود ۱۶/۱ تریلیون دلار در سال ۲۰۱۰ برای این بیماری مصرف کرده اند.
کشورهای مختلف در جهان به سمت مراقبت های تسکینی و مراقبت در منزل برای بیماران در مراحل پایان زندگی پیش می روند. مراقبت های تسکینی در پایان عمر موضوعی نو در کشور ایران می باشد، هدف از این مطالعه تبیین تجربه ی موفق بکارگیری طب تسکینی بر کاهش هزینه های درمانی در استان گلستان بوده است.
کاهش هزینه های درمانی سرطان با به کارگیری طب تسکینی
این مطالعه یک گزارش موردی است که به بررسی پیامدهای تجربه ارائه طب تسکینی در استان گلستان با تاکید بر کاهش هزینه های مالی درمان و مراقبت های درمانی(cost saving) می پردازد
سوال هایی که در این پژوهش مد نظر قرار گرفت :
«چه بیمارانی مناسب دریافت مراقبت تسکینی هستند؟، هدف و فایده طب تسکینی چیست؟، موانع اجرای مراقبت تسکینی چه هستند؟»
پیامد های اصلی طب تسکینی
مضامین اصلی استخراج شده در خصوص پیامدهای تجربه ارائه و اجرای طب تسکینی شامل این موارد بوده است:
- ساده شدن درمان
- مدیریت بحران
- کاهش هزینه ها
- مراقبت در منزل
- موانع اجرای طب تسکینی
نیاز بیماران سرطانی به یک تیم کامل
در حال حاضر هم توجه به بیمار هم نیازهایش فقط توسط یک یا دو متخصص انجام می پذیرد و از یک تا صد به عهده ی همان پزشک است. مریض سرطانی امروزه ده ها نیاز ممکن است داشته باشد، نیاز مالی، نیاز جسمی، مشکل خواب، تغذیه، تنفس، زخم بستر، تنهایی، امکاناتی مانند ویلچر و… که همه ی این نیازها را پزشک معالج وظیفه ای برای حل شان ندارد. تیم مراقبین اخر زندگی برای بیماران شامل افراد زیادی مانند پزشک، پرستار، متخصص تغذیه، روانشناس و مشاور، روحانی و… تشکیل میدهند تا خانواده و بیمار در این مسیر تنها نمانند.”
تخت های بیمارستان ها محلی برای درمان بیماران علاج پذیر می باشد و می توان با حمایت تیمی بیماران در آخر عمر را به خانه فرستاد تا زمان باقی مانده را در کنار خانواده شان باشند. وقتی بیمارانی که در روزهای پایانی عمرشان هستن و منتظر فوتشان هستند در بیمارستان بستری می شوند، در واقع داریم هزینه های ایجاد می کنیم که به نفع مریض و خانواده نیست”.
کانون مهر گلستان
کانون مهر گلستان خیریه ای متفاوت و نوین است، برای اولین بار با اجرای طب تسکینی در کنار بیمار، خانواده و پزشک انکولوژیست، با سبک جدید برای کاهش درد، در رفع بخشی از نیازهای بیماران، اثرات مشهودی داشته است.
کانون مهر گلستان، با ارائه خدمات رایگان پزشکی ، پرستاری، روان شناسی و مشاوره، و همچنین فعالیت های تعریف شده در حوزه طب تسکینی مانند خدمات مراقبت در منزل و همچنین تهیه و ارائه تجهیزات پزشکی مورد نیاز به بیمار، تأسیس شده است.