پرتودرمانی چیست؟
رادیوتراپی یا پرتودرمانی ، روشی برای مبارزه با سلولهای سرطانی است. در این روش، از ذرات پرانرژی و امواج قدرتمند مانند اشعهی ایکس، اشعهی گاما و سایر موارد برای یونیزه کردن و تخریب سلولهای سرطانی استفاده میشود.
چرا پرتـودرمانـی ؟
شیوهی انجام رادیوتراپی میتواند متفاوت باشد. درواقع، انواع مختلفی از رادیوتراپی وجود دارند که با توجه به شرایط بیمار، موثرترین آنها برای درمان انتخاب میشود.
پرتودرمانی به دلایل مختلف مورد استفاده قرار می گیرد :
درمان قطعی :
بسیاری از سرطان ها با پرتودرمانی به تنهایی یا درکنار سایر روش های درمانی مثل جراحی و شیمی درمانی، قابل علاج هستند.
کنترل :
اگر درمان قطعی میسر نباشد ، از پرتودرمانی برای کنترل سرطان براي يك مدت محدود استفاده می شود .
هدف ، كوچك کردن توده سرطانی و جلوگیری از انتشار آن در بدن است .
کمک به سایر درمان ها :
از پرتودرمانی درکنار سایر روش های درمانی مثل جراحی یا شیمی درمانی استفاده می شود که این نوع درمان ، درمان تکمیلی نامیده می شود .
از پرتودرمانی می توان قبل از جراحی یا شیمی درمانی برای کوچکتر کردن سرطان و افزایش تأثیر آن روش های درمانی و همچنین بعد از جراحی یا شیمی درمانی برای متوقف کردن رشد سلول های سرطانی باقی مانده استفاده کرد.
از بین بردن علائم :
گاهی اوقات کنترل سرطان میسر نیست . در چنین مواقعی کاهش علائم بیماری می تواند زندگی را برای بیمار راحت تر کند . این نوع درمان ، درمان تسکینی نامیده می شود
در آخر:
رادیوتراپی از موثرترین و رایج ترین روشها برای کنترل سرطان است. این روش درمان چون فقط ناحیهای خاص از بدن بیمار را تحت تأثیر خود قرار میدهد نسبت به شیمیدرمانی عوارض کمتری دارد. این شیوهی درمان بسیار موثر واقع شده است و برای درمان بسیاری از سرطانها مورد استفاده قرار میگیرد.
در طی دورهی درمان، بیمار ممکن است عوارض مختلفی را تجربه کند. این عوارض از فردی به فرد دیگر متفاوت است و معمولاً با دارو و رعایت برخی نکات مراقبتی کنترل میشود.
برخی شیوههای رادیوتراپی ممکن است برای اطرافیان بیمار، خطرساز باشند؛ بنابراین بیمار باید نکات بهداشتی و مراقبتی را رعایت کند . شاید این روش خطراتی برای بیمار داشته باشد، اما مزیت آن بسیار بیشتر از خطرات احتمالی است.